Ebba Johansson

time will tell, heaven or hell

USA vs Sverige

Kategori: Dagligt skit

1) När man köper saker här i USA, inklusive mat, så läggs det alltid på tax (skatt). I Sverige har vi ju moms inräknat i alla priser men här i USA läggs det alltid på i kassan. Så med andra ord kan man aldrig vara förberedd med rätt summa kontanter :-) Utan det slutar alltid med att vi får skramla fram alla mynt vi har!
 
2) Trafiken skiljer sig en hel del. Ofta är det 3 filer och ibland 4-5. Mycket trafik och många bilar som vill fram så snabbt som möjligt. Här är det inte att vänsterfilen är omkörningsfilen eller den som går snabbast. Istället zick-zackar alla fram och tillbaka mellan alla 5 (!!!) filer bara de kommer fram fortast. Streckade linjer spelar inte heller så stor roll, flera kör bara rätt över dem...framförallt i påkörningsfiler. Sen kör de gärna i en snabb fil som tex endast går åt vänster medan det är kö för att svänga höger. Då kör de hela vägen fram i vänster filen och svänger in längst fram i kön som ska till höger. Sen får vi inte glömma bilköerna.... :-) och att det är stopplikt precis överallt. Endast sett en väjningsplikt. 
 
3) Många matvaror finns i stora förpackningar, typ XL förpackningar. Standard här är XL. Vissa saker är mycket billigare än i Sverige men det finns också mycket som är dyrare. FÖrresten så trodde personalen på Winn-Dixie nog att vi var dumma i huvudet när vi frågade om var de hade grädde. Vi förklarade att vi skulle ha det till köttfärssås och han bara "ehhh ok we dont do that here but you go ahead". 
 
4) Så fort man får någon form av personlig service måste man ge dricks. På vissa ställen finns det inräknat i priset när man tex ska betala på en restaurang. Vi har än så länge inte fått någon utskällning :-)
 
5) Många amerikaner är mycket pratglada och snälla. Vi har fått flera komplimanger, bl.a. om mina kläder både på nöjesfält och i en vanlig supermarket. Och vi får inte glömma Jesper som fick "you look good" av en tjej, när jag stod bredvid....hahahah!! 
 
More to come :-)
Kommentera inlägget här: